Your browser does not support JavaScriptskip to main content skip to main menu skip to cookiewall

Nieuws

Nieuw Reglement Seksuele Intimidatie

Publicatiedatum 1-4-2019

Per 1 april 2019 is het nieuwe reglement Seksuele Intimidatie van het Instituut Sportrechtspraak (ISR) in werking getreden. In dit reglement zijn een aantal wijzigingen opgenomen ten opzichte van het hier voor geldende reglement.

De belangrijkste wijziging is de invoering van de meldplicht. Deze is terug te vinden in artikel 3 van dit reglement. Dit betekent dat vanaf de inwerkingtreding van het reglement ieder lid dat een redelijk vermoeden heeft van het bestaan van een overtreding van het reglement Seksuele Intimidatie, hiervan melding moet doen bij het bestuur van de vereniging. Het bestuur van de vereniging is op haar beurt verplicht hiervan melding te doen bij de aanklager van het Instituut Sportrechtspraak.

Tevens is op basis van het nieuwe reglement de aanklager bevoegd om zonder aangifte van het slachtoffer onderzoek te doen en de zaak eventueel aan te brengen bij de tuchtcommissie van het Instituut Sportrechtspraak.

In dit reglement is de aanklager beschreven als bevoegde persoon om zaken te laten onderzoeken en voor te brengen bij de tuchtcommissie. Derhalve is dit nieuwe Tuchtreglement Seksuele Intimidatie alleen van toepassing voor bonden die de aanklager in de statuten hebben beschreven. De aanklager dient -net als de tuchtcommissies- in de statuten te zijn opgenomen om hen de bevoegdheid te verlenen op te kunnen treden in tuchtzaken. Voor de bonden die de aanklager nog niet hebben toegevoegd in hun statuten geldt het oude reglement, gedateerd 1 januari 2015.

Onder het kopje 'Aangesloten organisaties' op onze website, kunt u vinden of de aanklager is geïnstalleerd en het nieuwe reglement van toepassing is op uw organisatie.