Your browser does not support JavaScriptskip to main content skip to main menu skip to cookiewall

Nieuws

Chatfunctie voor meldingen grensoverschrijdend gedrag

Publicatiedatum 19-11-2018

NOC*NSF gaat een chatfunctie inrichten waar mensen in gesprek kunnen gaan over grensoverschrijdend gedrag in de sport dat zij hebben meegemaakt of waargenomen. De sportkoepel gaat daarvoor samenwerken met Fier, een landelijk expertise- en behandelcentrum op het terrein van geweld in afhankelijkheidsrelaties.

Gerard Dielessen, algemeen directeur NOC*NSF: "Met de chatfunctie die Fier voor ons gaat verzorgen creëren we voor iedereen die te maken heeft met seksueel grensoverschrijdend gedrag in de sport een belangrijke mogelijkheid om daar met anderen over te praten. Het starten van een gesprek over wat je overkomt is een van de moeilijkste en tegelijk belangrijkste stappen om te zetten. We verwachten met deze chatmogelijkheid in staat te zijn vooral jongeren de mogelijkheid te geven om een gesprek te beginnen over wat hen is overkomen."

De samenwerking met Fier is één van de stappen die NOC*NSF onderneemt in het kader van de implementatie van de aanbevelingen van het rapport van commissie de Vries over Seksuele Intimidatie en Misbruik in de sport.

Anke van Dijke, directeur van Fier: "Grensoverschrijdend gedrag en seksueel misbruik kunnen een grote impact hebben. En hoewel er in Nederland veel mogelijkheden zijn om misbruik te melden, maken maar weinig slachtoffers hier gebruik van. Zeker kinderen doen dat niet. Omdat ze zich schamen, het moeilijk vinden om er over te praten of omdat ze bedreigd worden. We zien echter dat slachtoffers van misbruik -kinderen, jongeren én volwassenen- wél gebruik maken van de mogelijkheid om anoniem te chatten. Dus ook kinderen. Dat is vaak een eerste stap om het misbruik te stoppen. We zijn dan ook erg blij met de samenwerking met NOC*NSF."

Het inrichten van deze chatfunctie is een aanvulling op wat NOC*NSF en de sportbonden doen om mensen te helpen die te maken hebben met grensoverschrijdend gedrag in de sport. De chatfunctie van Fier is bereikbaar gedurende de hele avond en nacht, het moment waarop mensen vaak piekeren en mogelijk graag met iemand praten. Fier is bovendien in staat specifieke rapportages op te leveren over gesprekken die gaan over gedrag in de sport.

Fier is een landelijk expertise- en behandelcentrum op het terrein van geweld in afhankelijkheidsrelaties, met als opdracht het voorkomen en stoppen van geweld en hulp bieden bij de gevolgen van geweld.

Fier voert momenteel bijna 14.000 chatgesprekken per jaar over grensoverschrijdend gedrag. Zij zijn goed in staat om contact te leggen met jongeren die iets is overkomen. De chatfunctie van Fier wordt gerund door professionals en is 's avonds van 19.00 uur tot 's ochtend 06.00 uur bereikbaar. Zie www.fier.nl/chat voor meer informatie.